چاپ سیلک چیست؟
دستگاه چاپ سیلک یک دستگاه مکانیکی یا دستی است که برای چاپ روی سطوح مختلف از جمله پارچه، کاغذ، پلاستیک، شیشه و فلز استفاده می شود. این دستگاه از یک قاب توری با سوراخ های بسیار ریز تشکیل شده است که طرح مورد نظر روی آن چاپ شده است. رنگ مورد نظر از طریق سوراخ های قاب توری به سطح مورد نظر منتقل می شود.
انواع مختلفی از دستگاه های چاپ سیلک وجود دارد، اما همه آنها دارای اجزای اصلی زیر هستند:
قاب توری: قاب توری یک قاب فلزی یا چوبی است که توری چاپ روی آن قرار می گیرد.
توری چاپ: توری چاپ یک توری با سوراخ های بسیار ریز است که طرح مورد نظر روی آن چاپ شده است.
رنگ: رنگ مورد استفاده برای چاپ روی سطح مورد نظر است.
ابزار چاپ: ابزار چاپ وسیله ای است که برای انتقال رنگ از قاب توری به سطح مورد نظر استفاده می شود.
دستگاه های چاپ سیلک به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
دستگاه های چاپ سیلک دستی: دستگاه های چاپ سیلک دستی توسط اپراتور دستی کنترل می شوند. این دستگاه ها معمولاً برای چاپ در تیراژهای کم استفاده می شوند.
دستگاه های چاپ سیلک اتوماتیک: دستگاه های چاپ سیلک اتوماتیک توسط یک کامپیوتر کنترل می شوند. این دستگاه ها معمولاً برای چاپ در تیراژهای بالا استفاده می شوند.
چاپ سیلک روی پارچه و انواع روش های آن
بواسطه روش چاپ سیلک، می توان روی انواع پارچه و لباس تصویر چاپ کرد . برای این نوع چاپ بر روی پارچه سه روش وجود دارد :
روش اول
در روش اول می توان توری یا شابلون را تهیه و طرح مورد نظر خود را روی کاغذ طراحی نمود. سپس با گذاشتن این طرح بر روی پارچه، شابلون را روی آن قرار دهید و به طور دلخواه تصویر را بر روی لباس طراحی کنید.
روش دوم
در روش دوم می توانید لاکهای مخصوص چاپ روی پارچه خریداری نمایید و بوسیله آن سوراخ های شابلون را به گونه ای پر کنید تا طرح مورد نظر ایجاد شود. این روش راحتر از شیوه قبلی می باشد. در پایان کار می توانید لاک موجود در قابل را به وسیله تینر از بین ببرید.
روش سوم
روش سوم چاپ سیلک بر روی پارچه، نسبت به دو روش قبلی هزینه بیشتری دارد. در این روش باید تمامی قاب را با لاک پر کنید و سپس لاک حساس به نور را در مکان تاریک به قاب زده و طرح مورد نظر را روی کاغذ کالک ایجاد نمایید. قاب یا شابلون را بر روی یک میز نور قرار دهید بطور که نور آن در زیر قاب تنظیم شود و با لاک برخورد کند. پس از چند دقیقه طرح مورد نظر بر روی پارچه حک و کار چاپ انجام می شود.
انواع چاپ سیلک دستی
چاپ سیلک دستی به دو روش کاربردی و هنری تقسیم بندی می شود. در روش کاربردی کاربر نقش اصلی را ایفا می کند و تمامی مراحل اعم از ساخت، آماده سازی لوحه چاپی، انتقال طرح و مراحل تکثیر را بر عهده می گیرد. در روش هنری چاپ سیلک دستی، مشتری هیچ نقشی در طرح ندارد و هنرمند از قبل کار خود را حاضر کرده است.
کاربردهای چاپ سیلک دستی
در سطوحی که زمینه کار آغشته به رنگ است و باید رنگ پوششی قوی روی کار اجرا شود از قبیل لیبل هایی که روی موتور سیکلت و امثال آن چسبانده می شود، می توان از روش چاپ سیلک دستی استفاده کرد. این روش در صنایع برای چسب اندود کردن مقاطعی از سطوح کاربرد دارد و گاهی نیز برای چسباندن مواد لاستیکی بر روی سطوح استفاده می شود.
چاپ سیلک دستی
چاپ سیلک، به دو شکل دستی و ماشینی انجام می شود. در چاپ دستی می توان از شابلون یا کلیشه چاپ استفاده کرده که در آن سه روش میز نور، قید نور و شابلون ساز انجام می شود. در روش چاپ سیلک، ابتدا با یک لایه نازک شابلون یا قاب را تهیه می کنند و سپس لایه نازکی از لاک حساس دیازو را روی آن کشیده و با پرینت طرح درون دستگاه چاپ دستی قرار می دهند. دستگاه چاب سیلک، طرح مورد نظر را روی توری حک می کند. با آماده شدن شابلون طرح، به دستگاه سیلک دستی نیازی نیست و سایر مراحل کاردک رنگ کشی، گذاشتن شابلون و جمع کردن سطح صاف به شکل دستی انجام می شود.
سیلک برای چاپ تصاویر
سیلک به منظور چاپ تصویر می باشد و از پارچه با توری با سوراخهای بسیار ریز استفاده میشود که نهایتا تصویر مورد نظر روی این توری منعکس می گردد و بخشهایی از تصویر که باید بی رنگ باشند، با مادهای مسدود کننده مانند موم پوشیده میشود. اپراتور مرکب چاپ یا رنگ را با فشار کاردک یا غلتک به سطح چاپ شونده منتقل مینماید. رنگ یا مرکب تنها به بخشهای مسدود نشده منتقل و تصویر روی آن ظاهر می شود.
شابلون چاپ سیلک
شابلون چاپ سیلک یک قاب توری با سوراخ های بسیار ریز است که طرح مورد نظر روی آن چاپ شده است. این شابلون برای انتقال رنگ از قاب توری به سطح مورد نظر استفاده می شود.
شابلون های چاپ سیلک از دو جزء اصلی تشکیل شده اند:
توری چاپ: توری چاپ یک توری با سوراخ های بسیار ریز است که از الیاف مصنوعی یا طبیعی ساخته می شود. تعداد سوراخ های هر اینچ از توری چاپ به عنوان مش شناخته می شود. هر چه مش توری بالاتر باشد، سوراخ های آن ریزتر و ظریف تر هستند.
طرح چاپ: طرح چاپ یک طرح گرافیکی است که روی توری چاپ قرار می گیرد. این طرح می تواند به صورت دستی یا با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی طراحی شود.
شابلون های چاپ سیلک را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
شابلون های یکبار مصرف: شابلون های یکبار مصرف معمولاً از توری چاپ با مش پایین ساخته می شوند. این شابلون ها برای چاپ در تیراژهای کم استفاده می شوند.
شابلون های چند بار مصرف: شابلون های چند بار مصرف معمولاً از توری چاپ با مش بالاتر ساخته می شوند. این شابلون ها برای چاپ در تیراژهای بالا استفاده می شوند.
مراحل چاپ سیلک
چاپ سیلک در مراحل زیر انجام می شود:
ابتدا طرح مورد نظر روی شابلون سیلک اسکرین چاپ می شود. شابلون سیلک اسکرین یک قاب توری با سوراخ های بسیار ریز است که طرح مورد نظر روی آن چاپ شده است.
سپس، شابلون سیلک اسکرین روی سطح مورد نظر قرار می گیرد.
رنگ مورد نظر از طریق سوراخ های شابلون سیلک اسکرین به سطح مورد نظر منتقل می شود.
در نهایت، شابلون سیلک اسکرین از سطح مورد نظر برداشته می شود.
چاپ سیلک مزایای زیادی دارد. این روش چاپ نسبتاً مقرون به صرفه است و می توان آن را در ابعاد مختلف انجام داد. علاوه بر این، چاپ سیلک یک روش چاپ ماندگار است و می تواند در برابر شرایط مختلف محیطی مقاومت کند.
فرآیند چاپ سیلک دستی
چاپ سیلک دستی به سه شکل انجام می شود که عبارت است از:
چاپ سیلک مسطح مانند سیلک اسکرین
چاپ سیلک گود از قبیل چاپ بر روی فلز
چاپ سیلک برجسته از قبیل حکاکی روی چوپ و لینولئوم
هزینه چاپ سیلک به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
نوع سطح چاپ: هر چه سطح چاپ صاف تر و یکدست تر باشد، هزینه چاپ آن نیز کمتر خواهد بود.
تعداد رنگ چاپ: هر چه تعداد رنگ چاپ بیشتر باشد، هزینه چاپ آن نیز بیشتر خواهد بود.
اندازه چاپ: هر چه اندازه چاپ بزرگتر باشد، هزینه چاپ آن نیز بیشتر خواهد بود.
تیراژ چاپ: هر چه تیراژ چاپ بیشتر باشد، هزینه چاپ هر واحد کاهش خواهد یافت.
در حال حاضر، هزینه چاپ سیلک در ایران به طور متوسط از ۱۰۰۰ تومان برای یک چاپ تک رنگ روی یک تیشرت کوچک شروع می شود و تا چند میلیون تومان برای یک چاپ چند رنگ روی یک تابلو بزرگ می رسد.
عوامل موثر بر هزینه چاپ سیلک
عوامل موثر بر هزینه چاپ سیلک عبارتند از:
نوع سطح چاپ: سطح چاپ می تواند از هر نوع ماده ای باشد، از جمله پارچه، کاغذ، پلاستیک، شیشه و فلز. هر نوع سطح چاپ هزینه چاپ متفاوتی دارد. به عنوان مثال، چاپ روی پارچه نسبت به چاپ روی کاغذ هزینه بیشتری دارد.
تعداد رنگ چاپ: هر رنگ چاپ نیاز به یک شابلون جداگانه دارد. بنابراین، هر چه تعداد رنگ چاپ بیشتر باشد، هزینه چاپ نیز بیشتر خواهد بود.
اندازه چاپ: اندازه چاپ نیز بر هزینه چاپ تاثیر می گذارد. چاپ روی یک سطح کوچک هزینه کمتری نسبت به چاپ روی یک سطح بزرگ دارد.
تیرااژ چاپ: تیراژ چاپ نیز بر هزینه چاپ تاثیر می گذارد. هر چه تیراژ چاپ بیشتر باشد، هزینه هر واحد چاپ کاهش خواهد یافت.
در ادامه مهمترین عواملی که بر هزینه چاپ سیلک تاثیر گذار هستند را بهتفصیل توضیح خواهیم داد.
نوع سطح چاپ
نوع سطح چاپ یکی از مهمترین عواملی است که بر هزینه چاپ سیلک تاثیر می گذارد. هر نوع سطح چاپ هزینه چاپ متفاوتی دارد. به عنوان مثال، چاپ روی پارچه نسبت به چاپ روی کاغذ هزینه بیشتری دارد.
تعداد رنگ چاپ
تعداد رنگ چاپ نیز بر هزینه چاپ تاثیر می گذارد. هر رنگ چاپ نیاز به یک شابلون جداگانه دارد. بنابراین، هر چه تعداد رنگ چاپ بیشتر باشد، هزینه چاپ نیز بیشتر خواهد بود.
اندازه چاپ
اندازه چاپ نیز بر هزینه چاپ تاثیر می گذارد. چاپ روی یک سطح کوچک هزینه کمتری نسبت به چاپ روی یک سطح بزرگ دارد.
تیراژ چاپ
تیراژ چاپ نیز بر هزینه چاپ تاثیر می گذارد. هر چه تیراژ چاپ بیشتر باشد، هزینه هر واحد چاپ کاهش خواهد یافت.
در هنگام سفارش چاپ سیلک، باید این عوامل را در نظر بگیرید تا بتوانید هزینه دقیق چاپ را محاسبه کنید.